Ali lahko na enak elektromagnetni ventil priključim skupaj statične in dinamične razpršilce?

Ne, priključeni morajo biti na ločena elektromagnetna ventila.

Kam naj na vrtu/travni površini montiram razpršilce?

Razpršilci morajo biti razvrščeni tako, da je oddaljenost med razpršilcoma enaka dometu razpršilca. To pomeni, da če je razmak med razpršilcoma 10 m, mora biti radij dometa razpršilca prav tako 10 m.

Katero dimenzijo cevi naj uporabim?

Premer cevi je odvisen od pretoka, ki teče skozi cev. Na primer, za pretok 1.6 m3/h, potrebujete cev z zunanjim premerom 25 mm (3/4″). Za pretok min. 3 m3/h, pa potrebujete cev z zunanjim premerom 32 mm (1″).

Ali lahko s samostojno montažo sistema prihranim denar?

Ne! Dolgoročno gledano vas samostojna montaža stane več denarja. Profesionalni izvajalec vam bo sprojektiral in vgradil najbolj finančno in energijsko učinkovit sistem. Lahko ste prepričani, da bo izbral najbolj ustrezno in primerno opremo za delovanje, ki bo racionalizirala potrebno vzdrževanje, da bo vaš vrt zasijal v najlepši podobi. Ker profesionalni izvajalec dobro pozna lokalne zakone s področja voda in elektrike, ni razloga, da bi vas skrbelo za drage napake, ki se lahko pojavijo ob montaži sistema. Profesionalni izvajalec bo dela izvedel hitreje ter z manjšimi posegi v obstoječo površino, na koncu pa vam bo za opravljeno delo izdal garancijo.

Kaj pomeni BAR, kako ga izračunam?

BAR je kilogram na kvadratni centimeter (kg/cm²) in predstavlja pritisk vode, s katero se napaja vaš namakalni sistem. Preden lahko načrtujete učinkovit namakalni sistem, mora biti znan pritisk vodnega vira. Za merjenje pritiska potrebujete manometer, ki si ga lahko sposodite pri lokalnih vodoinštalaterjih. Prav tako lahko podatek o pritisku v vašem hišnem vodovodu dobite pri podjetju, ki vaše mesto oskrbuje z vodo. Seveda je najbolje, če dejanski pritisk izmerite sami. To je še posebej pomembno tam, kjer je pritisk v cevovodu ekstremno visok in je za pravilno delovanje sistema in varovanje namakalne opreme potrebno vgraditi regulator pritiska.

Kaj pomeni M3/H, kako izračunam pretok?

M3/H pomeni kubični meter na uro. Izraža količino vode, ki v določenem času priteče do namakalnega sistema skozi dovodno cev. Za enostaven način pretoka potrebujete vedro kateregakoli volumna, uro s sekundnim kazalcem in enostavno matematično znanje. Pojdite do vodovodne pipe, ki je najbližje vodomeru oz. priključku vodovoda v vaši hiši. Med merjenjem pretoka naj bodo vsi ostali porabniki vode zaprti. Vodovodno pipo odprite do konca in podstavite vedro. Natančno izmerite čas, ki je potreben da napolnite vedro do vrha. Nato izmerite količino vode v vedru (litri) in le to delite s časom (sek) potrebnim za napolnjenje vedra. Dobljeno vrednost multiplicirajte z 3,6 in jo zaokrožite na najbližjo celo vrednost. To je pretok v m3/h, ki je na voljo za vaš namakalni sistem.

Kje lahko kupim Rain Bird produkte?

Prosimo izpolnite obrazec na dnu poglavja “Vzpostavite stik z nami”. Posamezne artikle najdete v naši spletni trgovini.

Ali lahko montiram krmilnik namakalnega sistema v ventilsko škatlo?

Ne, če je krmilnik priključen na električno napetost 220/230 V. Da, če je za namakalni sistem predviden Rain Bird baterijski (9V) krmilnik (razen timerji za namakalen cevi).

Kako globoko moram inštalirati namakalni sistem?

Namakalne cevi morajo biti inštalirane/zakopane približno 20 do 30 cm pod finalno višino travne površine. Na ta način so zaščitene pred možnimi poškodbami. Za izkop kanalov se ponavadi uporabi verižna freza (Ditc-Witch) ali manjši bager, cevi pa se lahko zakopljejo tudi ročno. Cevi, ki so zakopane na tej globini morajo biti pred zimo izpihane, da jih zaščitimo pred zmrzaljo.

Ali lahko s samostojno vgradnjo namakalnega sistema prihranim denar?

Ne! V principu, vas lahko v daljšem časovnem obdobju samostojna montaža stane več denarja. Profesionalni izvajalec vam bo sprojektiral in vgradil kar se da najbolj finančno in energijsko učinkovit sistem. Lahko ste prepričani, da bo izbral najbolj ustrezno in primerno opremo za delovanje, ki bo racionalizirala potrebno vzdrževanje, da bo vaš vrt zasijal v najlepši podobi. Ker profesionalni izvajalec dobro pozna lokalne zakone s področja voda in elektrike ni razloga, da bi vas skrbelo za drage napake, ki se lahko pojavijo ob montaži sistema. Profesionalni izvajalec bo dela izvedel hitreje ter z manjšimi posegi v obstoječo površino, na koncu pa vam bo za opravljeno delo izdal garancijo.

Ali lahko za povezavo signalnih kablov uporabim spojnike, ki jih uporabljam v hiši?

Ne, za povezavo signalnih kablov morate uporabiti vodoodporne žične spojnike.

Ali je potrebno pri montaži kapljičnega namakalnega sistema vgraditi vodni filter?

Da, priporočljiva je vgradnja vodnega filtra z mrežo z vsaj 100 mikroni.

Kako lahko najdem izvajalca, ki mi bo inštaliral namakalni sistem?

Prosimo izpolnite obrazec na dnu poglavja “Vzpostavite stik z nami”. PRENOS OBRAZCA ZA IZDELAVO PROJEKTA